Блог
Блог

Здравейте! В блога ще представяме любопитни факти за нашите продукти, наблюдения за модните тенденции, свързани с тях, разкази за историята им, за традицията на използването им и за промените, които са търпели...

 

Започваме с най-стилния ни аксесоар - вратовръзката.

НА ВЪЗЕЛ - ОФИЦИАЛНОТО НАЧАЛО

Вратовръзката - един от най-обичаните и носени аксесоари, израз на стил и индивидуалност, показател за социален статус, начин да заявиш нещо... Вратовръзката, която е толкова много неща, а за която знаем толкова малко!

"Добре завързаната вратовръзка е първата сериозна крачка в живота", казва Оскар Уайлд, прочуто конте, в пиесата си "Жена, която не си струва вниманието". Не можем да не се съгласим с него - всеки ден се лее доста пот и се чуват неблагонравни словоизлияния при опитите да се постигне идеалният "възел". Нерядко положението у дома сутрин също е "Ела, завържи ме!" (а всяка аналогия с филма е само далечно пожелание...)

В моменти на отчаяние всеки мъж се е питал защо изобщо се носи вратовръзка и как, по дяволите, на някого му е хрумнало да го прави ("Само да ми падне този...") Да е дреха, да те пази от лошото време, разбираемо, а то какво - аксесоар!

Ние се поразровихме в историята и научихме някои доста интересни факти за този стилен аксесоар.

Смята се, че се е появил през 17. век по време на Трийсетгодишната война във Франция. Крал Луи XIII бил наел хърватски доброволци, част от чиято униформа било парче плат, завързано на врата. Тази платнена лента, естествено, имала своето предназначение - да пристяга куртките им в горната част, около врата. Кралят обаче обърнал внимание именно на красотата на фльонгата. Тя толкова му допаднала, че той я въвел като задължителна на държавническите срещи на министрите си, а в чест на хърватските служещи, от които я замоделчил, той нарекъл тази част от облеклото "La Cravata", т.е. хърватска.

И до днес в Хърватия и другите ни западни славянски съседки думата за вратовръзка е "кравата" (ударението е на второто "а"). Турците също й казват "крават", испанците - "корбата"... Етимолози нетрадиционалисти отиват по-далече и теоретизират, че известните любовчии гърците са създали своето "кревати" (преводът излишен), за да изразят ясно пряката връзка между елегантността на мъжа и бързината на достигане на целите му. Това, разбира се, е неподплатено с исторически факти.

 

Първоначалното значение на "парче плат" се е запазило в немското наименование на вратовръзката "халстух" (Halstuch), руснаците пък, заимствайки думата именно от немския, я наричат "галстук"...

 

Ето как хърватите влизат в историята на модата, а ние научихме малко за историята на вратовръзката, аксесоара, който ви предлагаме с огромно удоволствие, а често и с артистичната ни намеса.

Обикновен възел

Step-by-step tutorial for this knot here: http://www.ties.com/how-to-tie-a-tie/simple The simple knot has the fewest possible steps, easy to learn, and the perfect knot for thick neckties. If you want the smallest and fastest knot possible, follow this